Krzywkowa – seria NAKAKIN
Sprawdzona i przetestowana konstrukcja dla branży higienicznej. Dzięki szerokiej gamie modeli można dostosować pompę do wymagań linii produkcyjnej
Dwuśrubowa – seria TWIN
Zastosowanie jednej pompy do cieczy procesowej i układu myjącego CIP sprawia, że staje się coraz bardziej wymaganą pompą na w branży spożywczej.
Wirowa seria MKP
Zastosowanie jednej pompy do cieczy procesowej i układu myjącego CIP sprawia, że staje się coraz bardziej wymaganą pompą na w branży spożywczej.
Membranowa seria QUANTM
Chociaż nie posiada certyfikatu EHEDG to w procesach spożywczych w których nie jest wymagany warto rozważyć tę opcję jako pompę procesową lub pomocniczą.

Na co zwrócić uwagę przy wyprze pompy spożywczej?
Szczególną uwagę proponuję zwrócić na bezkontaktową pracę organów roboczych w pompie. Certyfikat FDA dopuszczę np. stator w pompie mono śrubowej, czy wirnik w pompie z elastycznym wirnikiem do kontaktu z produktami przeznaczonymi do spożycia. Użytkownicy pomp mono śrubowych wycofują jednak te rozwiązania ze względu na konieczność wycofania całej partii produktu, ponieważ konsument ostateczny znalazł w bułce, czy kiełbasie kawałek gumowego statora. Nawet jeżeli nie dojdzie do awarii to należy pamiętać, że w pompach kontaktowych elementy robocze naturalnie zużywają się w wyniku tarcia. Stator, czy wirnik traci swoją objętość, a to co wytarte trafia do produktu końcowego na linii produkcyjnej. Tak jak mikro plastik, tak i mikro guma pojawia się w tym co spożywamy, a skutki są jeszcze nieoszacowane na 100%.
Od czego zacząć?
Wskaż wymagane warunki pracy i pozwól by inżynier doboru przedstawił Ci analizę do porównania.

Certyfikat CE
Zgodność z normami maszynowymi i elektrycznymi do zastosowania przemysłowego dla profesjonalistów

Certyfikat EHEDG
Pompa opróżniła się z cieczy myjącej i jest gotowa do następnego uruchomienia.


















